søndag 29. mars 2009

Lokale ressurser... Hva med dette?


Tomta vi jobber på skal med tid og stunder inneholde ballbaner, sitteplasser, skyggeområder, kjøkkenhage og kanskje en scene for å holde konserter og møter. Rundt står det store, tomme murbygg som ikke har vært i bruk siden en brann i 1998.




Vi har utrolig heldige og fått tilgang til et av disse fantastiske husene. Nå har vi brukt flere dager på å rydde opp inne, og er veldig klare for å sette i gang prosjektering og bygging av et felleshus sammen med lokalsamfunnet.





Visa-run til Laos:

For å kunne fortsette arbeidet her i Thailand, måtte 80% av Tyin ut på en svipptur til Laos for å skaffe seg nye visa. Vi meldte oss på en tur med en av de mange "visa run"-selskapene i byen og pakket skreppa for et todagers eventyr i ukjente himmelstrøk.


Etter 12 timer i en VIP minibuss (med alt det siste innen teknologiske hjelpemidler), var det duket for et maraton av byråkratiske finurligheter pakket inn i en sky av total mangel på informasjon.


Vi delte skjebne med en håndfull andre "faranger" (=vestlige. red. anm.) og sammen kanaliserte vi vår frustrasjon mot våre tilsynelatende udugelige arrangører og etter hvert også i retning av den forfyllede amerikaneren som til slutt bedrakk seg så overstadig at han valgte å tømme urinsekken sin utover bussgulvet.

Likevel, etter to døgn var vi hjemme igjen i Min Buri, en god bunke bath fattigere, svært lite rikere på laos' kultur, men med rykende ferske thai-visa i lomma.

lørdag 21. mars 2009

Top Model - Min Buri


Denne uken har vi hatt nok en runde med kreativ utfoldelse på lekeplassen. Bevæpnet med tre situasjonsmodeller i papp og en stabel med gamle pizzaesker, tok vi spranget ut av papiret og inn i den tredimensjonale verden. Oppmøtet var bra også denne gangen og tre grupper gikk i gang med å bygge modeller av sin visjon for tomta.


Det ble klippet, limt, brettet og knadd og etter en time lå tre små communitysentra i 1:100 ved siden av hverandre på fotballbanen. Bøker og musikk, var det som hadde blitt viet mest oppmerksomhet, men også steder for lek, spill, undervisning, møter og dyrking av grønnsaker.


Fantasi, arbeidsvilje, lek og fingerferdighet ble til sammen til noen usedvanlig flotte og interessante modeller som ble presentert for en gruppe tydelig imponerte tyinister.


Etter denne lille modell-workshopen sitter vi igjen med en rik palett av spennende situasjoner, plasseringer, utforminger, farger og idéer som vi gleder oss til å jobbe videre med sammen med voksne og barn i communityen.

torsdag 12. mars 2009

Time-lapse fra ryddearbeidet:



Vi har lagt ut en time-lapse (masse bilder satt sammen til en slags fortfilm) fra tomta.

Videofiler vi har laget eller kommer til å lage vil bli lagt ut på Tyin tegnestues channel på YouTube.

Analyser og oppmåling:


(Dette er et lite relevant bilde som skal illustrere "oppmåling", siden vi hadde hendene fulle med målebånd og ikke husket å ta bilder selv.)

Denne uka har gått med til å måle opp og undersøke tomta og de omkringliggende områdene. Vi har også gått rundt i communityet og stilt spørsmål som kan gi oss en bedre forståelse av holdningene og ressursene til de som bor her og dermed ta bedre valg under utviklingen av prosjektet.


Det er et område med mange folk, mange bakgrunner og mange meninger. Hele området er grovt sett delt i to, hvor begge sider har noe å utsette på den andre. Det handler som så ofte om bakgrunn, makt og penger...


Stort sett er folk veldig åpne og håpefulle for områdets fremtid. De trives her, og ønsker at det skal skje en mer positiv utvikling. Vi har fått tilbakemelding om at arbeidet vi gjør sammen barna er et bra tiltak, og at det bare er å spørre om mer hjelp.

Det kan være de kommer til å angre på det siste. Det blir mye arbeid etterhvert...

Arkitektstudentene fra Thailand:


Hvert semester kommer det mange studenter for å jobbe på CASE gjennom et praksisopplegg. Denne våren har CASE seks studenter, og tre av dem skal samarbeide med oss.

Alle tre har kommet til CASE på grunn av deres interesse for community-work.

Det er veldig bra å ha med seg noen som snakker språket, kjenner kulturen fra innsiden og ser ting på andre måter.

Og så er de hyggelige i tillegg!

onsdag 11. mars 2009

Workshop i Kina:


Sami Rintala og Dagur Eggertsson er invitert til å delta på utstillingen ”Crossing – Dialogues for Emergency Architecture”. Utstillingen er initiert av Stefano Boeri, ansvarlig redaktør av Abitare. Det skal være en del av en større diskusjon om nødboligdesign i kjølvannet av jordskjelvkatastrofen i Sichuan i fjor. 13 arkitekter fra hele verden er invitert til å designe sitt svar på de ulike problemene som oppstår i krisesituasjoner.

Rintala-Eggertsson har valgt å ta med seg arkitektstudenter for å bygge sitt bidrag i mai. I tillegg til syv arkitektstudenter fra NTNU er TYIN invitert til å delta både med videreutvikling og byggingen av prosjektet.

Vi gleder oss veldig, både til Kina, workshoppen og utstillingen!

Mer info om prosjektet finner dere her:

http://www.crossingnow.org

og en kort, informativ artikkel om rintala-eggertsons bidrag på Arkitektnytts hjemmesider.

søndag 8. mars 2009

Siste dag med rydding:

For å vekke mer oppmerksomhet og trekke folk til prosjektet hang vi opp postere i området. Vi inviterte til ryddedag med film som avslutning.




Det kom masse folk, mest kjente fjes, men også noen nye. Det ble ryddet til alle hadde blemmer i hendene og torner i føttene.








Selv om Ice Age 2 ble godt mottatt, skapte det voldsom begeistring med bilder fra kalde, snødekte Norge og ikke minst bildene av barna selv fra tegnedagen.



Med blanke ark og fargestifter til...


Den siste uken har vi hatt to produktive arbeidsdager på tomta, sammen med beboerne i communityen. Lørdag inviterte vi til en tegnedag på lekeplassen, og etter et par timer satt vi med en god bunke fargerike og spennede forslag til ting som vi kan bruke tomta til.




Noen ønsker seg et musikkrom, noen ønsker seg et bibliotek, noen ønsker seg et basseng og noen ønsker seg et fjell.






Erlends forslag (over) ble utsatt for sterke copyright-overgrep fra en av guttene (under).




Med disse forslagene i idésekken tenkte vi at det var på tide å se hva vi egentlig hadde å jobbe med på tomta. Da den var dekket av rot, skrot og skrammel, rustet vi opp med hansker, sekker, raker og friskt mot... og satte igang den Store Ryddedagen på onsdag.


Det tok ikke lang tid før det vrimlet av store og små arbeidslystne sjeler som ville hjelpe til, og i løpet av et par timer var skrot og skrammel pent og pyntelig fordelt i sine respektive hauger.




Stein, tre, glass, kompost, plast og metall fikk hver sin plass under solen, og landskapsformer, gamle murer og busker kom fram fra det skjulte.

Før:


Etter:


Da ryddestunden var over introduserte vi kanonball som lek på ballplassen. Konseptet "å kaste ball på hverandre" er ikke nytt blant barna, men vi innførte bruk av myk ball.

mandag 2. mars 2009

Vårt første møte med lokalsamfunnet:

På fredag møtte vi folk fra lokalsamfunnet vi skal jobbe i. Patama og Ploy var med fra CASE, og vi møtte noen av nøkkelpersonene i området sammen noen unge menn og en liten gruppe barn.

Ploy har jobbet med dette samfunnet det siste året, og har startet et lekeplass-nettverk sammen med barna i området. Nettverket vil binde de omkringliggende communitiene sammen og gjøre det lettere for folk å se sine egne styrker og muligheter. Det er litt info om hennes prosjekt på
www.kidsontheground.blogspot.com

På det første møtet informerte vi om hvem vi er og hva våre intensjoner er. Vi fortalte at vi ville samarbeide med dem gjennom CASE, og prøve å avdekke hva som kan være et godt tiltak i området.


Det var en engasjert gjeng, og vi fikk innspill om alt fra bibliotek, musikkrom, samlingslokale og thai-bokse-ring. De eldste er åpne, positive men realistiske, mens de unge er åpne, positive og visjonære. En fin miks av ambisjoner og håndfaste ideer ble lagt frem, og vi følte dialogen var god.

Det vil alltid være behov for tolk i møtene, for engelsk-kunnskapene til de lokale er ikke så gode. Vi skal prøve ut ulike metoder å kunne kommunisere på tvers av språk, og vil begynne med tegning og lek på neste møte.

Mobilt kontor ble til stasjonært kontor:

Vi har vært så heldige å få låne huset til Patama Roonrakwit (Arkitekten som driver CASE Studio Architects). Huset har hun tegnet selv, og løsningene faller veldig godt i smak for arkitektstudenter. Et flott hus som ligger i en dam med fisk og egen to fots jolle.


Vi kan selvfølgelig jobbe her, men best av alt: vi kan lage vår egen mat på et skikkelig kjøkken! Forrige kvelden inviterte vi Patama, Ploy (vår kontaktperson fra CASE) og to av deres kolleger på vestlig mat. Det ble en vill røre av blant annet norsk (!) røkelaks, franske oster, saltbakte poteter og couscous-salat. Det er en myte at thai´er ikke liker mild mat...