torsdag 23. april 2009

Godt Nytt År


13.-15. april tar Thailand en fuktig pause fra tørkeperioden under feiringen av Thailandsk nyttår eller Songkran-festivalen. Tross politiske uroligheter i hovedstaden gikk festlighetene som planlagt på det gamle markedet i Min Buri, og TYIN-hvitingene var invitert med på moroa som et eksotisk innslag.
Etter en bolle ris-suppe fikk vi plass på lekeplassen som for anledningen var omgjort til scene og seremonilokale. Sammen med et dusin munker og de eldre i communitien velsignet vi dagen, året, og festmaten før munkene inntok sistnevnte. Vi andre bivånet det hele... med andakt.


Så var det endelig klart for det tradisjonelle Songkran-ritualet der man heller parfymert vann over hendene til hverandre akkompagnert av lykkeønskninger for det nye året. Dette utviklet seg ganske raskt (dog etter at munkene hadde forlatt åstedet) til en god gammeldags vannkrig.


Barna i comunitien hadde øvd inn et særdeles fargerikt danseshow som etter hvert gled over i at hele forsamlingen svingte seg rundt på lekeplassen mens vann fløy i alle retninger. Stemningen rundt hvitingene ble såpass livlig at undertegnede et øyeblikk var bekymret for at de skulle ofres i kanalen for det nye året, men alt var heldigvis bare fryd og gammen fra ende til annen.


Ikke et sete var tørt da festen var over og alle var enige om at det hadde vært en hyggelig Songkran-festival.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar